Αρχική > Archives > Δεκέμβριος 2011

Δεκέμβριος 2011

Η ανατροφή των παιδιών κατά τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο

Οι ψυχές των παιδιών, λέγει, είναι μαλακές και τρυφερές• όταν εντυπωθούν επάνω τους τα καλά διδάγματα από την αρχή, κανείς δεν ημπορεί να τα εξαλείψει, όταν στη συνέχεια γίνουν σκληρές σαν σφραγίδα, όπως συμβαίνει με το κερί. Το μαλακό πράγμα παίρνει οποιοδήποτε σχήμα, γιατί δεν έχει αποκτήσει ακόμη σταθερή δική του μορφή. Μοιάζουν ακόμη οι ψυχές των παιδιών με πίνακες ζωγραφικής ή με αγάλματα. Χρειάζεται πολλή προσοχή εκ μέρους των ζωγράφων και πολλή επιμέλεια για να φιλοτεχνήσουν ένα πίνακα ωραίο.

«Φρόντισε να θεραπεύσης τα πάθη σου και έπειτα των άλλων...»

Ημείς οι Έλληνες με πολλούς Αρχιερείς, χιλιάδες ιερείς, ιεροκήρυκες, θεολόγους κ.λπ., διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων, όχι μόνον τα άγρια και αλλόφυλλα έθνη δεν ωφελούμεν αλλ' ούτε τους ομοφύλλους, ομοθρήσκους Έλληνας τους συμπατριώτας μας. Διατί, διότι δεν εφροντίσαμε να θεραπεύσουμε τα ιδικά μας πάθη, ή τουλάχιστον να κάνουμε εκείνα που διδάσκουμε.

Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκεμβρίου)

Ο πειρασμός του μήλου
Κάποτε, που βρισκόταν στον κήπο του μοναστηριού, του ήλθε η επιθυμία να φάει ένα ωραίο και πολύ νόστιμο μήλο, πριν από την κανονική ώρα του φαγητού. Η επιθυμία που άναψε μέσα του τον οδήγησε να το κόψει, αλλά έπειτα σκέφθηκε καλλίτερα και κυριάρχησε στον εαυτόν του με δύναμη.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Θα προσβάλουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας την ανέγερση του Τζαμιού στην Αθήνα»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Στο πρόσωπο αλλά και στο φρικτό δια σουβλισμού μαρτύριο του Αγίου Νεομάρτυρος Σεραφείμ, αναφέρθηκε με έμφαση ο εορτάζων Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, στην ευχαριστιακή του προσλαλιά.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Θαυματουργός

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός, είναι από τους πλέον αγαπητούς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Αμέτρητοι ναοί έχουν κτισθεί προς τιμήν του και πλήθη λαού σπεύδουν να τον τιμήσουν και να ζητήσουν τη μεσιτεία του προς τον Κύριο.

Συζήτηση με έναν έφηβο (Μέρος Α΄)

Το πρωί, καθώς είμαστε ξεκούραστοι και χωρίς έγνοιες, προσευχόμαστε πιο αποδοτικά. Ας αφιερώνουμε στην επικοινωνία με τον Θεό την καλύτερη ώρα της ημέρας μας, το πρωί, κι όχι τη χειρότερη, το βράδυ. Πριν τον βραδινό ύπνο, καθώς είμαστε κατάκοποι και εξαντλημένοι, όχι μόνο δεν μπορούμε να σταθούμε όρθιοι αλλά ούτε και να συγκεντρώσουμε τον νου μας στα λόγια της προσευχής.

Συζήτηση με έναν έφηβο (Mέρος B΄)


Για τα υλικά αγαθά καλύτερα θα ήταν να μην προσευχόμαστε καθόλου. Ο Θεός «βρέχει επί δικαίους και αδίκους» (Ματθ. 5,45). Ο Θεός, ως πατέρας όλων, φροντίζει γενικώς για όλα τα παιδιά Του. Ο Χριστός μάλιστα υποσχέθηκε ότι αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των υλικών αναγκών, όσων αγωνίζονται για τη σωτηρία τους.

Τί είναι το Βουντού;

Τί είναι το Βουντού;
Βουντού ονομάζεται μια μορφή αφροαμερικανικής μαγικής λατρείας η οποία αρχικά παρουσιάστηκε τον 18ο αιώνα στα νησιά της Καραϊβικής και κυρίως στην Αϊτή μεταξύ των μαύρων σκλάβων που μεταφέρονταν από τους δουλεμπόρους βίαια από την Αφρική στο Νέο Κόσμο.

Ιερομόναχος Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης: "Ο κόσμος πλήττεται από ομαδική κατάθλιψη"

Ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Ρωσία η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου. Το φινάλε της παρουσίας της στην Μόσχα υπήρξε εντυπωσιακό με 800.000 Μοσχοβίτες σε διάστημα μιας εβδομάδας να σχηματίζουν ουρές δέκα χιλιομέτρων και με τον μέσο όρο αναμονής έξω από τον Ναό του Σωτήρος Χριστού να φτάνει τις 27 ώρες! Επειδή η έννοια του πρωταγωνιστή είναι υποκειμενική, το Protagon ακολούθησε την αντίθετη φορά της ροής του ανθρώπινου ποταμού.

Η Σύλληψις της Αγίας Άννας (9 Δεκεμβρίου)

Σύμφωνα με το προαιώνιο σχέδιο του Θεού, ο οποίος επιθυμούσε να ετοιμάσει ένα πάναγνο κατοικητήριο για να κατασκηνώσει μαζί με τους ανθρώπους, δεν επετράπη στον Ιωακείμ και την Άννα να αποκτήσουν απογόνους. Και οι δύο είχαν φθάσει σε προχωρημένη ηλικία και είχαν μείνει στείροι –συμβολίζοντας την ανθρώπινη φύση, στρεβλωμένη και αποξηραμένη από το βάρος της αμαρτίας και του θανάτου- δεν έπαυσαν ωστόσο να παρακαλούν τον Θεό να τους λυτρώσει από το όνειδος της ατεκνίας.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC