Αρχική > Archives > Ιανουάριος 2012

Ιανουάριος 2012

Βίος και Πολιτεία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου


Ο Άγιος Βασίλειος, γεννημένος το 330 μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από γονείς ευγενείς με δυνατό χριστιανικό φρόνημα, έμελλε να γίνει Μέγας πνευματικός διδάσκαλος και κορυφαίος θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας, αφού η χριστιανική του ανατροφή και η πνευματική του πορεία τον οδήγησαν στην Θεία θεωρεία του Αγίου Ευαγγελίου, και στην αυστηρή ασκητική ζωή, παράλληλα με το ποιμαντικό, παιδαγωγικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Διδαχές του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ


Διάσπαρτες ανάμεσα στις διαδαχές του π. Σεραφείμ υπάρχουν πολλές νουθεσίες, όσον άφορα το πώς μπορεί να ζει κανείς χριστιανικά στον κόσμο.
Είναι αλήθεια, ότι ο ίδιος ο φλογερός Σεραφείμ αγαπούσε και εκτιμούσε ασύγκριτα περισσότερο (και απόλυτα δικαιολογημένα) την αγγελική παρθενία, και συνεπώς τον μοναχισμό, για χάρη του οποίου είχε εγκαταλείψει τον κόσμο. Και πολλές φορές, στις συζητήσεις του με μοναχούς, εξυμνούσε με ενθουσιασμό την μοναχική ζωή.

Το έγκλημα της αμβλώσεως

Άμβλωση είναι η δολία πρόκληση του θανάτου ενός ζώντος εμβρύου. Αυτή μπορεί να γίνει είτε διά θανατώσεως του εμβρύου οφειλομένη εις πρόωρο έκτρωση εκ της μητρικής κοιλίας είτε δια θανατώσεως αυτού στη μητρική κοιλία. Είναι αναμφισβήτητο ότι διά της αμβλώσεως προσβάλλονται πολλά έννομα αγαθά, το δε επικρατέστερο προσβαλλόμενο έννομο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή, η εν σπέρματι ανθρώπινη ζωή.

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης: "Νικημένος νικητής ο Βατοπεδινός Ηγούμενος Εφραίμ"

Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ εκρίθη ύποπτος φυγής στο εξωτερικό ή συνεχιστής άλλων «εγκλημάτων» και γι’ αυτό αποφασίστηκε η προφυλάκισή του. Το πλήθος του κόσμου θεωρεί άδικη αυτή την απόφαση, πολιτικό παιχνίδι, στάχτη στα μάτια, μετατόπιση της προσοχής, δήθεν εξυγίανση, κάθαρση και άξια τιμωρία.

Επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος

Τα Άγια Θεοφάνεια είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Κατ' αυτήν εορτάζεται το μεγάλο γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου στα ιορδάνεια νάματα και η θαυμαστή και σπάνια φανέρωση της Τριαδικής Θεότητος στον κόσμο. Η σπουδαιότητα της μεγάλης εορτής φαίνεται από το γεγονός ότι αυτή, μετά το Πάσχα, είναι η αρχαιότερη χριστιανική εορτή.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Ἀπὸ πολὺ παλιὰ ἔχει καθοριστεῖ νὰ ἑορτάζουμε κατὰ τὴν ἑπομένη ἡμέρα τῶν Ἁγίων Θεοφανείων, τὴ Σύναξη τοῦ Προφήτου, Προδρόμου καὶ Βαπτιστοῦ Ἰωάννου, γιὰ τὸν λόγο ὅτι ἀξιώθηκε νὰ βαπτίσει τὸν Ἰησοῦ Χριστό.

Ὁ Τίμιος Πρόδρομος ὑπῆρξε ὁ Ὄρθρος ποὺ ἀνήγγειλε τὸν ἐρχομὸ τῆς ἡμέρας τοῦ Κυρίου. Ὁ Ὄρθρος ποὺ προηγήθηκε τῆς ἀνατολῆς τοῦ Ἡλίου τῆς δικαιοσύνης. Ἔτσι τὸν ὀνομάζει ἕνας ὕμνος τῶν Θεοφανείων. «Φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου». Ὁμιλεῖ τὸ στόμα τοῦ Ἀσκητοῦ. Ὁ χαρισματικὸς ἄνθρωπος ποὺ ἀναδείχθηκε «μείζων ἐν γεννητοὶς γυναικών».

Ένας Παλαιός Πατέρας ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΠΑΤΕΡΑ

Έχει ευθύνες η πατρότητα...
... η απασχόληση με τον μικρό δεν είναι χάσιμο χρόνου!

Θερμά συγχαρητήρια! Να το χαίρεστε! Ευλογημένο και καλοφώτιστο να είναι. Το πρώτο σας παιδί;... Η ζωή σας λοιπόν αλλάζει από δω και πέρα.

Τα τρία κλειδιά του Παραδείσου


Συχνά οι χριστιανοί πέφτουν στην παγίδα της μονομέρειας. Δέχονται μερικά πράγματα, ενώ άλλα, πού είναι εξίσου σημαντικά και αναγκαία, τα απορρίπτουν. Αυτό συμβαίνει και στις σχέσεις τους με τους άλλους. Καθέναν που δεν είναι ενταγμένος στη δική τους μονομερή αντίληψη, τον κατακρίνουν με πικρό σχολιασμό και τον διασύρουν.

Για πάθη και αρετές...

Η μεν κακία, μας λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, και αν έχη μαζί της την οικουμένη, είναι ασθενεστέρα όλων. η δε αρετή και αν βρεθή μόνη, είναι δυνατωτέρα όλων. Τίποτε δεν είναι ίσον ή ανώτερο της αρετής.
Και ο Μέγας Βασίλειος μας διασαλπίζει. όσοι κάμνουν μόνον τα φαύλα (τα αμαρτωλά), και όσοι εγκωμιάζουν αυτούς, της ίδιας ή και πιο βαρειάς θα κοινωνήσουν τιμωρίας από εκείνους.

Η ιδιαιτερότητα του ιερού βιβλίου της Αποκάλυψης


Η Αποκάλυψη δεν μπορεί να είναι προϊόν δραματικών και εκστατικών παθολογικών καταστάσεων, αλλά έργο μιας υψηλής σύλληψης, ποιητικής και συγχρόνως ρεαλιστικής θεολογίας, με βαθιά αίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας και ελπιδοφόρας εσχατολογικής προοπτικής.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC