Αρχική > Archives > Φεβρουάριος 2012

Φεβρουάριος 2012

Τριώδιον

Τριώδιο λέγεται η χρονική περίοδος από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι τον Εσπερινό του Μεγάλου Σαββάτου (Τριώδιον Κατανυκτικόν) και από το Πάσχα μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων (Τριώδιον Χαρμόσυνον) και είναι η προετοιμασία για το Πάσχα. Είναι η πιο κατανυκτική περίοδος όλου του έτους.
Οι ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών και οι εορτές έχουν καθορισθή σοφά από τους Πατέρες, ώστε σταδιακά να προχωρήσουμε στον πνευματικό αγώνα (νηστειών και κατά των παθών).

Η κρίση και η Εκκλησία

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον και αγωνία τις ανήσυχες φωνές που διαμαρτύρονται για τις τελευταίες εξελίξεις με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και τα τεκταινόμενα με την κάρτα του πολίτη, τα μικροτσίπς, το 666 και το σημάδι του αντιχρίστου. Εκτιμώ τους αγώνες ορισμένων κληρικών κυρίως, που αποκαλύπτουν αυτά που γίνονται, και προειδοποιούν γι’ αυτά που θα γίνουν.

«Το όνομα αυτού Ιησούς» (Λουκ. 2, 21)

Δεν μπορούσε να έχει άλλο όνομα ο ενανθρωπήσας Υιός του Θεού. Αν δεν έδιδαν το όνομα Ιησούς στον υιό της Παρθένου, θα επαναστατούσε ολόκληρη η κτίση. Διότι το όνομα αυτό το είχε δώσει σ' Εκείνον από αιώνες. Αν, μετά την πτώση του Εωσφόρου και των Πρωτοπλάστων, εξακολούθησε να ανατέλλει ο ήλιος• αν η γη συνέχισε την κίνησή της• αν τα άστρα έμειναν στη θέση τους, ήταν γιατί τα συγκράτησε ένα όνομα: το όνομα Ιησούς.

Το νόμιμο έγκλημα των αμβλώσεων. Σκέψη πρώτη – για το πνεύμα και το γράμμα του νόμου

Το Πνεύμα του Θείου Νόμου για τη νέα ζωή
Ζωή ηλικίας τεσσάρων κυττάρωνΖωή ηλικίας τεσσάρων κυττάρων Από τη μία πλευρά, το πνεύμα του νόμου είναι διαυγές και κρυστάλλινο, να προστατεύει την απροστάτευτη ζωή από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της.Αυτή είναι αναντίρρητα η στιγμή της συλλήψεως. Αυτό λέει ο νόμος που χάραξε στις καρδιές μας και ο Κύριος Ζωοδότης Χριστός, αυτό βροντοφωνάζει και η Εκκλησία μας, όταν εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (επομένως τη Σύλληψη του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού), όταν εορτάζει τη Σύλληψη της Θεοτόκου, τη Σύλληψη του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Το νόμιμο έγκλημα των αμβλώσεων. Σκέψη δεύτερη – για τον κατήφορο που είναι στρωμένος με «καλές προθέσεις».

Υπάρχει το έγκλημα της έκτρωσης λόγω ανεπιθύμητης σύλληψης. Υπάρχει όμως και ένα πιο περίεργο έγκλημα, εκείνο που καταλήγει στην έκτρωση παρά τις καλές προθέσεις για σύλληψη. Ας περιορίσουμε την αναφορά μας σε εκείνες ακριβώς τις εκτρώσεις, που παραδόξως καταλήγουν να τις επιλέγουν άνθρωποι που ήθελαν εξαρχής παιδί.

"O Κήπος του Προφήτη" Xαλίλ Γκιμπράν (1883-1931)

"Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε.
Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ' τη σοδειά του.
Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του.
Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή
παρά μονάχα στη πομπή της κηδείας.

Η χρήση του ύδατος στη λατρευτική πράξη της Εκκλησίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές του Βιβλίου του Λευιτικού στις χρήσεις του ύδατος τόσο στις καθιερωμένες θυσίες και αγιστείες, όσο και στους διαφόρους καθαρμούς πού επιτελούνται για την εξάλειψη της ακαθαρσίας που μολύνει τον άνθρωπο. Στην αρχή του ιερού βιβλίου (1,1-7,38) περιγράφεται το τυπικό των θυσιών με κάθε λεπτομέρεια.

Άγιος Άνθιμος της Χίου


Eπειδή ο Χριστός είναι για όλον τον κόσμον, πρέπει και ημείς να είμεθα ο ένας για τον άλλον μας. Ο Θεός μας αγαπά όλους και επιβλέπει για όλους• πρέπει και μείς να επιβλέπωμεν ο εις υπέρ του άλλου μας. Εάν δεν έχωμεν την αγάπην του Θεού, να έχωμεν τουλάχιστον την αγάπη του πλησίον και είναι το ίδιο.

Γέρων Εφραίμ, Προηγούμενος Ι. Μονής Φιλόθεου


Αυτό κάνει ο ουράνιος Πατέρας, όταν ο άνθρωπος ο αμαρτωλός επιστρέψει κοντά Του. Τον καθαρίζει, τον πλένει, του δίνει την πρώτη στολή του βαπτίσματος, του δίνει την υιοθεσία και τον αξιώνει της Βασιλείας Του. Όλα δωρεάν. Όταν επέστρεψε ο άσωτος, δεν του ζήτησε λογαριασμό ούτε τον επέπληξε ούτε του ζήτησε ευθύνες. Αρκεί που επέστρεψε· αυτό Του έφθανε του Πατέρα.

Περί μετανοίας

Ας ευχαριστήσουμε τον Πατέρα και Κύριό μας, ο οποίος «ουκ ήλθε καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν»· και πολύ καλά έδειξε την πρόθεσή του αυτή με τα έργα, όχι μόνο συγχωρώντας πόρνες και ληστές και τελώνες που μετανόησαν, αλλά συγκαταλέγοντάς τους μαζί με τους καθαρούς· αλλά και τον τρόπο της γνήσιας μετάνοιας μας περιέγραψε ο ίδιος.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC