Αρχική > News > «Πολλοί αγωνίζονται τον καλό αγώνα»

«Πολλοί αγωνίζονται τον καλό αγώνα»


Ρώτησα τον π. Παΐσιο να μου πει, γιατί το κακό στις μέρες μας αναπαράγεται ταχύτατα και εν αφθονία και, επίσης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, αν νομίζει ότι στον χώρο της Εκκλησίας υπάρχουν σημαντικά αποθέματα καλού.
Η απάντηση που μου έδωσε ήταν σαφής και ενδιαφέρουσα:
«Μπορεί να νομίζουμε, ότι στον κόσμο κυριαρχεί το κακό, αλλά δεν είναι έτσι. Ευτυχώς, υπάρχουν και σήμερα πολλοί που δεν αδρανούν, αλλά αγωνίζονται τον καλό αγώνα, ζουν με συνέπεια και σκορπίζουν γύρω τους αγάπη. Έρχονται αρκετοί και με ρωτάνε πως μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πολλοί κάνουν το καλό, χωρίς να φαίνονται και δεν μιλούν για τα καλά έργα τους. Θυμάμαι, όταν ήμουν παιδί, η μάνα μου έλεγε ότι άμα ζυγίσεις το καλό και το κακό, θα δεις ότι το καλό είναι πιο βαρύ. Αλλά το κακό είναι πιο φανταχτερό και τραβάει το μάτι». Κάτι παραπάνω από βέβαιος, έδειξε να είναι ο Γέροντας, για το ότι τα υπάρχοντα αποθέματα καλού στο χώρο της Εκκλησίας είναι μεγάλα. Θέλοντας μάλιστα να στηρίξει αυτό τον ισχυρισμό του, μου μίλησε για τους πολλούς αφανείς και σεμνούς εργάτες της Εκκλησίας, οι όποιοι εργάζονται φιλότιμα, υπεύθυνα και αθόρυβα, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιούν την κοινωνική προσφορά τους.
Το παράδειγμα ενός επισκόπου, που ελαχιστότατοι γνωρίζουν, καθώς δεν πέρασε ποτέ από τα πολυμέσα και ουδέποτε ξέσπασε θόρυβος γύρω από αυτό, είναι χαρακτηριστικό και ένα από τα αμέτρητα, όπως μου είπε.
Ο μητροπολίτης, παρά το βάρος των πολλών υποχρεώσεων και ευθυνών του, δύο φορές την εβδομάδα επισκεπτόταν ηλικιωμένο τυφλό, που είναι κατάκοιτος, άπορος και χωρίς συγγενείς, για να του προσφέρει υπηρεσίες τις όποιες αποδεδειγμένα έχει ανάγκη. Του μετέφερε τρόφιμα και φρούτα, του έδινε χρήματα, του μαγείρευε φαγητό για δύο ήμερες, τον τάιζε υλικά και πνευματικά. Κι όταν κάποια ημέρα, ενώ ο δεσπότης μαγείρευε στην κουζίνα, επισκέφθηκε απροσδόκητα τον τυφλό κάποιος γνωστός του, ο κληρικός βρέθηκε σε δυσχερέστατη θέση από φόβο μήπως το γεγονός προσλάβει τη μορφή ειδήσεως, κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμούσε.
π. Παΐσιος: «Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές, αλλά δεν φαίνονται γιατί δεν γίνονται "προς το θεαθήναι τοις άνθρώποις". Μου έλεγαν για κάποιον πολύτεκνο ιερέα με μικρά παιδιά, που είχε πεθάνει η παπαδιά του, ότι κάποια ευσεβής γυναίκα με οικογένεια και αυτή, για δύο ολόκληρα χρόνια έπλενε και σιδέρωνε τα ρούχα των παιδιών του παπά που είχαν χάσει τη μάνα τους. Αυτά όλα τι δείχνουν; Ότι και στην εποχή μας δεν έλειψε το καλό από τον κόσμο».
Να ελέγχετε τις σκέψεις σας, να συγκρατείτε τα λόγια σας, να κυριαρχείτε στα πάθη σας, να κάνετε έργα που αντέχουν στο φως της ημέρας.
π. Παΐσιος

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC