Αρχική > News > Απίστευτες αλλαγές

Απίστευτες αλλαγές

Πολλές φορές προδόθηκαν οι νέοι από την εμπιστοσύνη στη δύναμη του εαυτού τους. Πόσες άλλες φορές παιδιά και έφηβοι με καλό χαρακτήρα, εξυπνάδα και ωραίους στόχους, έχασαν τον προσανατολισμό τους, η λογική υποχώρησε, μειώθηκε η εσωτερική αντίσταση να πουν «όχι» σε κάποιες συντροφιές! Άλλες φορές από ευγένεια να μη λυπήσουν στο κάλεσμα συμμαθητών, ίσως και από περιέργεια για άγνωστα πράγματα, έκαναν στενές φιλίες που αποδυνάμωσαν τη θέληση και έφτασαν σε ακραίες συμπεριφορές. Απίστευτες αλλαγές. Έγιναν ο πόνος των γονιών και των δασκάλων τους.

Οι περιπτώσεις αυτές φέρνουν στη μνήμη μας τον υπέροχο πίνακα του «Μυστικού Δείπνου» του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Είναι γνωστό πως οι ζωγράφοι της Αναγέννησης, για να κάνουν ένα μεγάλο έργο, χρησιμοποιούσαν πρότυπα. Πρόσωπα που κατά την άποψή τους είχαν τα χαρακτηριστικά της μορφής πού θα απεικόνιζαν.
Δυσκολεύτηκε πολύ ο μεγάλος ζωγράφος για να βρει κάποιο νέο άνθρωπο με ευγενικά χαρακτηριστικά, γεμάτο αγνότητα και χάρη. Έπρεπε πρώτα να σκιαγραφήσει το πρόσωπο του Ιησού Χρίστου.
Ανικανοποίητος ρίχτηκε σε μεγάλη αναζήτηση. Που άλλου να ψάξει; Κουρασμένος μπήκε να ηρεμήσει σε μια Εκκλησία. Πρόσεξε πως μπροστά στην εικόνα του Ιησού Χρίστου προσευχόταν γονατιστός ένας νέος. Έμεινε σιωπηλός και τον παρακολουθούσε διακριτικά. Όταν όμως σηκώθηκε να φύγει, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι συγκράτησε με δυσκολία τον ενθουσιασμό του. Βρήκε αυτό πού ζητούσε! Ένα φωτεινό, γαλήνιο πρόσωπο.
Αυτός ο νέος έγινε το πρότυπο για το μεγάλο ζωγράφο ν' απεικονίσει με το χρωστήρα του την ανθρώπινη μορφή του Κυρίου.

Πέρασε καιρός να συμπληρώσει τον πίνακα με τα πρόσωπα των Αποστόλων. Έφτασε τελικά και η σειρά του Ιούδα. Που ν' αναζητήσει τώρα; Πήγε σε συντροφιές ανθρώπων με άτακτη ζωή. Ομάδες νέων πού είχαν πάρει δρόμους ασωτίας, με αντικοινωνική συμπεριφορά.
Κάποτε του φάνηκε ένας άνθρωπος κατάλληλος τύπος. Η έκφρασή του ήταν εκδήλωση άστατου εσωτερικού, διχασμένου και ταλαίπωρου.
Τον πλησίασε και συμφώνησε μαζί του για τη συνεργασία τους. Όταν έφτασαν στην τραπεζαρία της Εκκλησίας της Παναγίας (Santa Maria delle Grazie), στο Μιλάνο που ο μεγάλος ζωγράφος φιλοτεχνούσε το κλασικό έργο του «Μυστικός Δείπνος», είδε τον άνθρωπο, που θα γίνονταν το πρότυπο για να απεικονίσει τη μορφή του Ιούδα, σαστισμένο, αποσβολωμένο. Ωστόσο φάνηκε ότι είχε τη δύναμη να συγκρατηθεί. Δε θα ήταν και λίγη ή αμοιβή!
Ό Λεονάρντο Ντα Βίντσι προσπαθούσε να ερμηνεύσει τη στάση του. Ή αποκάλυψη της ασύλληπτης πραγματικότητας, στη συνέχεια, τον πίκρανε βαθιά. Ήταν το ίδιο πρόσωπο πού είχε συναντήσει στην Εκκλησία να προσεύχεται και απεικόνισε το πρόσωπο του Χρίστου. Τώρα έξω από το χώρο της Εκκλησίας, απομακρυσμένος από τη Χάρη του Θεού, έμοιαζε με τον Ιούδα.

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις...

Δ. Χ.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC