Αρχική > News > Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Ελευθερίου-οδού Αχαρνών Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διδυμότειχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στο πνευματικό κέντρο του ναού όλους τους εν Αθήναις διαβιούντας Εβρίτες πνευματικά τέκνα της Θεοσώστου επαρχίας τους, τους εν Αθήναις Συλλόγους των Ορεστιαδιτών, Διδυμοτιανών, Σουφλιωτών, Τριγωνιωτών, μετά των οποίων εκτός της γνωριμίας αντήλλαξε και απόψεις για τη Θράκη και ιδιαιτέρως για τον Έβρο σήμερα.
Κατά τη συνεστίαση αυτή παρευρέθηκαν άνω των 300 Εβριτών. Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π.Θεμιστοκλής Χριστοδούλου με καταγωγή από την Ορεστιάδα Έβρου. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε ο π.Θεμιστοκλής ότι στο πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού βρίσκει η νοητή ολκάς, το ποίμνιο τον αληθινό πνευματικό Πατέρα τον συναντιλήπτορα, τον αδελφό και συμπαραστάτη, τον αληθινό Ποιμένα που ενδιαφέρεται βασικά για τη σωτηρία των ανθρώπων, μη παραμελώντας και για την υλική στήριξη και επάνδρωση των Ιερών Μονών και Ναών της επαρχίας και της Ι.Μητροπόλεως Διδυμότειχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Ήδη , παρόλο που ακόμη δεν συμπλήρωσε χρόνο από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, ο Σεβασμιώτατος έχει επισκεφθεί όλα τα χωριά και τις πόλεις της επαρχίας, μερικές δε φορές πάνω από 5 ή 6 φορές! Επίσης, αγωνίζεται ως άλλος «ειρηνικός Παπαφλέσσας» για να στηρίξει το λαό να παραμείνει στις εστίες του και να μην εγκαταλείψει την πατρίδα του. Επίσης, ανακαινίζει πολλούς Ιερούς Ναούς, άνοιξε το ιστορικό μοναστήρι της Δαδιάς τοποθετώντας άξιους μοναχούς και ιερείς και ίδρυσε την Νέα Μονή Αγίας Σκέπης και Αγ. Παρασκευής Νέας Βύσσας, ακριβώς πάνω στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης, έχει προβεί σε πολλές χειροτονίες και με τον τρόπο αυτό , που είναι η ποιμαντική του ευαισθησία, κατέστησε ναούς και ενορίες καταδικασμένες σε διάλυση, τόπους συνεχούς προσευχής και λατρείας δίνοντας ταυτόχρονα σε κάθε χωριό τη χαρά να έχουν οι κάτοικοι τουλάχιστον τον παπά τους.
Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης ο οποίος ευχαρίστησε τον π. Θεμιστοκλή για τα καλά του λόγια αλλά και για την οργάνωση αυτής της εκδηλώσεως. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ανέφερε το ήδη επιτελεσθέν και επιτελούμενο έργο του. Ανέφερε πρωτίστως τις άμεσες συντηρήσεις των παλαιών Εκκλησιών, που τις διαφύλαξε η Χάρις του Θεού στο πέρασμα των χρόνων από την εξαφάνιση. Επίσης, ζήτησε την στήριξη όλων των εν Αθήναις διαβιούντων , πρωτίστως προσευχητική, την αγάπη για τον τόπο τους , τον καλό τους λόγο.
Ζήτησε από τους Εβρίτες να επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τον Έβρο και τα χωριά και τις πόλεις τους για να στηρίζουν με την παρουσία τους, τους εναπομείναντες μονίμους κατοίκους. Δεν παρέλειψε να σημειώσει τη συνεχόμενη αύξηση του μουσουλμανικού στοιχείου σε χωριά του Έβρου , γεγονός που θα προκαλέσει στο μέλλον πρόβλημα για όλο τον Έβρο και τη Θράκη γενικότερα. Αναφέρθηκε ακόμη και στη συνεχιζόμενη και αλματώδης αύξηση των κατοίκων της γειτονικής Ανδριανουπόλεως που σήμερα φθάνει τους 180.000 κατοίκους και με Πανεπιστήμιο που φιλοξενεί 28000 φοιτητές, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της διαφορετικής πολιτικής των κυβερνώντων τις δύο χώρες. Ανέφερε την εγκατάλειψη της πολιτείας σ’αυτή την εσχατιά της Ελλάδος, καθώς επίσης ζήτησε από παρευρισκόμενο Εβρίτη πολιτικό την εξεύρεση τρόπων στήριξης των επιχειρηματιών της επαρχίας του, ώστε να μην εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά τους, αφήνοντας τους κατοίκους στη μόνη λύση που είναι η αστυφιλία. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε να στηρίξουν την πρωτοβουλία του για την Ίδρυση τουλάχιστον δύο γηροκομείων στην επαρχία του εκπληρώνοντας έτσι το πάγιο αίτημα των γερόντων και γεροντισσών, έστω να έχουν τη χαρά να θαφτούν στα πατρικά τους μέρη.
Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε τη βοήθεια να θεμελιώσει το νέο Ναό της πόλεως Ορεστιάδας επ΄ονόματι του Αγ. Κυρίλλου του ΣΤ΄πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Αν και το θέμα αυτό τον απασχολεί από την πρώτη ημέρα της ενθρονίσεώς του, ωστόσο δεν τον βοηθούν οι τοπικοί παράγοντες της πόλεως Ορεστιάδος. Σημείωσε, ότι ο Δήμος Διδυμοτείχου συμπαρίσταται σε όλα τα αιτήματα του Σεβασμιωτάτου, οπότε και προέβη στην θεμελίωση νέου ναού στο Διδυμότειχο επ’ ονόματι του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονος και Αυτοκράτορος Βυζαντίου. Στο τέλος ο προϊστάμενος του ναού του Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος εξ’ ονόματος όλης της ενορίας επέδωσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό επιταγή με το χρηματικό ποσό που ζήτησε να δοθεί για την αγορά μιας καμπάνας στο νέο Ναό του Αγ. Ιωάννη Βατάτζη. Τόνισε δε ο π. Κωνσταντίνος να χτυπάει η καμπάνα και να ακούγεται παντού. Ο δε Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε για το δώρο της ενορίας σημείωσε τη διπλή σημασία της καμπάνας δηλαδή από τη μια να χτυπάει για τους πιστούς , κι από την άλλη να φανερώνει ηχητικά την εδώ ακριτική παρουσία του ελληνισμού και της Ελλάδας. Στο τέλος της εκδήλωσης παρετέθη μικρά δεξίωση εκ μέρους του Ναού προσφορά του συντοπίτη μας π. Θεμιστοκλή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανακοίνωσε σε όλους τους εν Αθήναις Εβρίτες ότι καθιστά από σήμερα το π. Θεμιστοκλή αποκρισάριο της Ιεράς Μητροπόλεως του. Ο Σεβασμιώτατος δεσμεύτηκε κάθε χρόνο μετά τη Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο να τελεί τη Θεία Λειτουργία για όλα τα πνευματικά του τέκνα που διαβιούν στην Αθήνα, εδώ στον Ι.Ναό Αγ. Ελευθερίου, γεγονός που έγινε αποδεκτό από όλους με ενθουσιασμό. Εν κατακλείδι ο Σεβασμιώτατος είχε τη χαρά να χαιρετήσει έναν έναν όλους τους παρευρισκόμενους. Η όλη εκδήλωση άφησε αγαθές μνήμες σε όλους μας και τόνωσε τον αγώνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνού του άοκνου εργάτη του Ευαγγελίου και της αγάπης.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC