Αρχική > News > Γέροντα, πώς μπορεί κάποιος να χάσει την πίστη του

Γέροντα, πώς μπορεί κάποιος να χάσει την πίστη του

- Γέροντα, γιατί πολλοί άνθρωποι, ενώ πίστευαν, έχασαν την πίστη τους;
- Αν δεν προσέχει κανείς στα θέματα της πίστεως και της λατρείας, σιγά-σιγά ξεχνιέται και μπορεί να γίνει αναίσθητος, να φθάσει σε σημείο να μην πιστεύει τίποτε.

- Μερικοί, Γέροντα, λένε οτι η πίστη τους κλο­νίζεται, όταν βλέπουν να υποφέρουν καλοί άνθρωποι.
- Ακόμη κι αν κάψει ο θεός όλους τους καλούς, δεν πρέπει να βάλει κανείς αριστερό λογισμό, άλλα να σκεφθεί πώς ο Θεός, ό,τι κάνει, οπό αγάπη το κάνει. Ξέρει ο Θεός πώς εργάζεται. Γιά να επιτρέψει να συμβεί κά­ποιο κακό, κάτι καλύτερο θα βγεί.

- Γέροντα, σήμερα ακόμη και τα πιστά παιδιά άμφιταλαντεύονται, γιατί στα σχολεία υπάρχουν καθη­γητές που διδάσκουν την αθεΐα.
- Γιατί να αμφιταλαντεύωνται; Η Άγια Αικατερίνη δεκαεννιά χρονών ήταν και διακόσιους φιλοσόφους τους αποστόμωσε με την κατά Θεόν γνώση και την σο­φία της. Ακόμη και οι Προτεστάντες την έχουν προ­στάτιδα της επιστήμης.
Στα θέματα της πίστεως και στα θέματα της πα­τρίδος δεν χωράνε υποχωρήσεις· πρέπει να είναι κα­νείς αμετακίνητος, σταθερός.

- Γέροντα, παλιά προσευχόμουν με πίστη στον Θεό και ό,τι ζητούσα μου το έκανε. Τώρα δεν έχω αυτήν την πίστη. Που οφείλεται αυτό;
- Στην κοσμική λογική που έχεις. H κοσμική λογική κλονίζει τήν πίστη. «Έάν έχητε πίστιν και μη διακριθήτε, πάντα όσα εάν αιτήσητε εν τη προσευχή πιστεύοντες, λήψεσθε», είπε ο Κύριος. Όλη η βάση εκεί είναι. Στην πνευματική ζωή κινούμαστε στο θαύμα. Ένα σύν δύο δεν κάνει πάντα τρία- κάνει και πέντε χιλιάδες και ένα εκατομμύριο!
Χρειάζεται καλή διάθεση και φιλότιμο.

Γιατί, αν ο άνθρωπος δέν έχει καλή διάθεση, τίποτε δεν καταλα­βαίνει. Να, και για την Σταύρωση του Χριστού, τόσες λεπτομέρειες είχαν πει οι Προφήτες -μέχρι και τι θα κάνουν τα ιμάτια Του, τι θα κάνουν τα χρήματα της προδοσίας, ότι θα αγοράσουν μ' αυτά τον αγρό του Κεραμέως, για να θάβουν τους ξένους-, αλλά οι Εβραίοι πάλι δεν καταλάβαιναν. «αο δε παράνομος Ιούδας ουκ ηβουλήθη συνιέναι»...

Γεροντας Παΐσιος

Πηγή: Αγάπη εν Χριστώ

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC