Αρχική > News > Ελληνική Γραφή

Ελληνική Γραφή

Ήταν κάπου στο 1998 όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους υπολογιστές. Άρχισα λοιπόν να βρίσκω τις πρώτες χρήσιμες ιστοσελίδες και φυσικά τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των συνομιλιών τότε, που ήταν στις δόξες του το IRC. Κατάλαβα ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πού βρίσκονταν σε αυτό το εικονικό δίκτυο συνομιλιών χρησιμοποιούσαν κάτι που έμοιαζε με την Αγγλική, αλλά δεν ήταν ακριβώς τα Αγγλικά που είχα μάθει! Και έτσι, μετά από 3-4 λεπτά που πέρασα κοιτώντας την οθόνη με απόγνωση, το βρήκα! Ήταν Ελληνικά! Ελληνικά με αγγλικούς χαρακτήρες! Κάπως έτσι ήταν η πρώτη μου επαφή με αυτό πού σήμερα αποκαλούμε greeklish. Από τότε γίναμε αχώριστοι! Έγραφα greeklish, σίγουρα 2-3 φορές πιο γρήγορα από τα ελληνικά και μάλιστα μερικές φορές κορόιδευα όσους ήταν τόσο "παλιομοδίτες" και χρησιμοποιούσαν ελληνικούς χαρακτήρες. Και πέρασαν τα χρόνια... η ορθογραφία μου είχε γίνει χειρότερη από παιδί νηπιαγωγείου και ακόμα χειρότερα, είδα ότι έχω χάσει ένα κομμάτι από την ελληνική μου ταυτότητα! Δεν ένιωθα Έλληνας, ένιωθα ακόμα ένας πολίτης του πλανήτη Γη! Και προφανώς δεν έγραψα αυτήν την ιστορία επειδή είμαι περήφανος γι’ αυτήν, ούτε επειδή θέλω να σας κουράσω. Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται καθημερινά και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό! Είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις γραπτά (είτε ηλεκτρονικά, είτε όχι) από παιδιά / έφηβους και να είναι γεμάτα με τόσα πολλά λάθη, λες και το κάνουν επίτηδες! Δεν νομίζω ότι όλα τα παιδιά θα μάθουν να γράφουν τη μητρική τους γλώσσα σωστά με αυτά πού βλέπω! Και για μένα δεν σταματάει εδώ. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και είναι το κλασσικό, αυτό που λένε λατινοποίηση!

Αν ρωτήσει κάποιος ένα από αυτά τα παιδιά γιατί γράφει έτσι, τότε η απάντηση θα είναι "δεν με ενδιαφέρει", ή στην καλύτερη περίπτωση "μην ανησυχείς, είναι απλά ένας τρόπος επικοινωνίας! τι σημασία έχουν τα σύμβολα;". Και όμως έχουν! Είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει Έλληνα, είναι η δομή της γλώσσας, που με τόση σοφία έφτιαξαν οι πρόγονοί σου, και είναι η ρίζα και η ιστορία κάθε λέξης που τη γνωρίζεις και τη θυμάσαι μόνο αν γράψεις σωστά τη λέξη, και φυσικά με ελληνικούς χαρακτήρες!

Αν στο παρελθόν κάναμε ένα λάθος που καταργήσαμε το πολυτονικό, σήμερα είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο μεγάλο λάθος. Με τις αμέτρητες ώρες πού περνούν τα παιδιά στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας αυτήν τη γραφή δεν θα τους φανεί καθόλου παράξενο, ούτε ενοχλητικό σε 10-20 χρόνια, όταν θα είναι πλέον ενήλικες, να τους ανακοινώσουν ότι καταργείται η ελληνική και πλέον θα χρησιμοποιούμε μία νέα, απλοποιημένη ελληνική γραφή με λατινικούς χαρακτήρες!

Για να σας τελειώσω λοιπόν την ιστορία μου, έχει 5-6 μήνες που γράφω μόνο ελληνικά. Στο κινητό, στις συνομιλίες μέσω υπολογιστή, σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου! Παντού ελληνικά! Το παραδέχομαι, ίσως τις πρώτες δύο (2) εβδομάδες δυσκολεύτηκα λίγο λόγω συνήθειας, αλλά τώρα γράφω το ίδιο γρήγορα και σίγουρα πιο όμορφα και σωστά από πριν! Και το λέω σε σένα, αδελφέ - μαθητή - φίλε - άγνωστε! Είναι μόνο μία συνήθεια, άλλαξε την τώρα! Πριν να είναι αργά. Είμαι σίγουρος ότι αμέσως θα νιώσεις χαρούμενος και κατά ένα μέρος περήφανος για τον εαυτό σου. Δεν είναι απλά ζήτημα συμβόλων, είναι ζήτημα ουσίας.

Του Τσαρτσαφλή Ιωάννη, Μεταπτυχιακού φοιτητή Θεωρητικών Μαθηματικών
Περιοδικό Ρωμνιός, τεύχος 2.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC