Αρχική > News > Ημερολόγιον Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Παναγίας Παντάνασσας Πανάσσαρης Γραβιάς

Ημερολόγιον Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Παναγίας Παντάνασσας Πανάσσαρης ΓραβιάςΜε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ, προβαίνουμε στην έκδοση του παρόντος ημερολογίου, καρπό κόπου και μόχθου του πνευματικού μας πατρός και Γέροντος, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτ. π. Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου, Δρ. Θ.

Το παρόν ημερολόγιο 2023 αφορά περισσότερο τους λαϊκούς αδελφούς μας και όχι τους μοναχούς. Άρα είναι πιο συγκαταβατικό και οικονομεί κάπως τις νηστείες των χριστιανικών οικογενειών, χωρίς ωστόσο να εισάγει καινοτομίες στις καθ' ημάς ελληνικές παραδόσεις. Αποτυπώνει την νηστεία, όπως αυτή τηρείται στις ενορίες και δίδεται κατά το μυστήριο της εξομολογήσεως υπό των περισσοτέρων επισκόπων και πρεσβυτέρων για τους πνευματικούς αγώνες των ανθρώπων.

Η Ιερά Μονή μας, της Παναγίας Παντάνασσας Πανάσσαρης Γραβιάς, θέλοντας να συμβάλει με εποπτικό τρόπο στα των ιερών θεσμίων, εορτοδρομίου και νηστειών προς τους πιστούς, καθιερώνει από φέτος την έκδοση ημερολογίου, αρχής γενομένης με το παρόν ημερολόγιο, με την βεβαία αντίληψη ότι θα γίνει αποδεκτό από τους ευλαβείς χριστιανούς.

Η πρωτοτυπία του παρόντος ημερολογίου έγκειται στο ότι προσφέρει στον καθένα που θα το χρησιμοποιήσει μια αφορμή για να μελετήσει την Αγία Γραφή, τα ιερά δηλαδή βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, σε ημερήσια βάση ως κανόνα πνευματικής προσευχής.

Η Καινή Διαθήκη έχει 160 κεφάλαια, η Παλαιά Διαθήκη έχει 1099 κεφάλαια, το Ψαλτήρι έχει 150 Ψαλμούς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της παρούσης εκδόσεως του επιτοιχίου ημερολογίου, η Καινή Διαθήκη διαβάζεται περισσότερες από μία φορά, ενώ η Παλαιά Διαθήκη ξεκινά από το βιβλίο της Γενέσεως και φθάνει μέχρι το βιβλίο Α΄ Παραλειπομένων. Υπολείπονται δύο κεφάλαια για το έτος 2024. Η μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια , δεδομένου ότι τα κεφάλαια που την απαρτίζουν ανέρχονται σε 1099.

Στον πνευματικό κανόνα παραλείπουμε τους 150 Ψαλμούς από την μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης, διότι έχουμε βάλει ήδη καθημερινή ανάγνωση ενός Ψαλμού. Επομένως το Ψαλτήρι, σύμφωνα με τον πνευματικό μας κανόνα, διαβάζεται περίπου δυόμισι φορές το χρόνο.

Όλοι οι αδελφοί που θα βρουν πολύ χρήσιμο το παρόν ημερολόγιό μας, καλόν θα είναι να το προτείνουν και σε άλλους χριστιανούς.

Η Ιερά Μονή μας Παναγίας Παντάνασσας Πανάσσαρης Γραβιάς Φωκίδος σας εύχεται καλή και ευλογημένη χρονιά.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το εκθετήριο του Ναού μας.

Μετά πολλής αγάπης
Δια την Ιεράν Μονήν μας

Η Ηγουμένη
Φιλοθέη Μοναχή

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC