Αρχική > News > Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς…

Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς…

Όπως παρατηρεί ο Πατριάρχης, ο Φρόυντ δεν τα είπε όλα. «"Αγάπη" είναι μια λέξη δύσκολη, διφορούμενη, μια λέξη, πως το λέτε εσείς, "μεταβλητής γεωμετρίας!"».
Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ο Φρόυντ περπάτησε πολύ στα σπήλαιά μας, με το λυχνάρι της Ψυχής στο χέρι. Αλλά ο αθεϊσμός του τού βγήκε σε κακό. Μπέρδεψε τον έρωτα με τη σεξουαλική του εκδήλωση. Αλλά ο έρως, όπως λέει ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο, είναι ορμή προς το θείο, που βέβαια μπορεί να εκδηλωθεί στη σεξουαλική ζωή, αλλά που την υπερβαίνει επίσης κατά πολύ. Υπάρχει, λόγου χάρη, ένας έρως καλλιτεχνικός, ένας έρως θεολογικός, υπάρχει προπάντων ένας έρως νηπτικός. Ίσως μόνο οι μοναχοί γνωρίζουν το μυστικό του έρωτα. Με την άσκησή τους, καθαρίζουν την επιθυμία από τις ανάγκες, την ενώνουν με την τεράστια ορμή τής ζωογόνου Πνοής -και ίσως αυτή η επιθυμία δεν είναι τίποτα άλλο-, τη μεταμορφώνουν και φτάνουν στην εκπλήρωσή της μέσα στη θεία αγάπη. Η αγάπη είναι έρωτας τρυφερότητας και συμπάθειας, ένας έρωτας κυριολεκτικά προσωπικός, ανιδιοτελής, πρέπει να τολμούμε αυτή τη λέξη παρά τα σαρκαστικά σχόλια που θα προκαλέσει στους αμέτρητους οπαδούς (ή δούλους) της ψυχαναλυτικής «εκλαΐκευσης».
...Κι αυτό δεν αληθεύει μόνο για τους μοναχούς! Η συμπάθεια υπάρχει, η καλοσύνη υπάρχει σε ανθρώπους φαινομενικά ασήμαντους (στην πραγματικότητα, στα μάτια τής καρδιάς, κανένας δεν είναι ασήμαντος). Στις διηγήσεις των Πατέρων τής ερήμου, βρίσκουμε την ιστορία εκείνου του ληστή που άρπαξε μια πολύ ωραία γυναίκα, την επιθυμεί, θέλει να την κατακτήσει με τη βία. Αλλά εκείνη με δάκρυα τον παρακαλεί: πηγαίνει στην κοντινή πολιτεία για να προσπαθήσει να εξαγοράσει την ποινή τού φυλακισμένου για χρέη του συζύγου της. Ο ληστής, συγκινημένος, όχι μόνο τη σέβεται, αλλά και της δίνει το απαραίτητο ποσό. Αυτός, λέει η ιστορία, υπήρξε καλύτερος από πολλούς μοναχούς!

Olivier Clement, Η Αλήθεια Eλευθερώσει Υμάς,
συνομιλώντας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Α’ έκδοση Α’, 1997. σσ. 165-166.
Αποσπάσματα με θέμα την αγάπη, επιλεγμένα από βιβλία των εκδόσεων Ακρίτας

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC