Αρχική > News > Θυσία και αγάπη

Θυσία και αγάπη

Αυτή η αγάπη που δίνει νόημα στο ανθρώπινο πρόσωπό μας, πρέπει να προεκταθεί, πέρα από τους συνανθρώπους μας, σε όλα τα επίπεδα της Δημιουργίας. Όπως θα έλεγε ο Fyodor Dostoevsky (1821-81), «Αγαπάτε τη Δημιουργία του Θεού και στην ολότητα της μα και στο κάθε της κομματάκι. Αγαπάτε το κάθε φυλλαράκι, την κάθε αχτίδα του Θεού. Αγαπάτε τα ζώα, αγαπάτε τα φυτά, αγαπάτε το κάθε τι».

Η αγάπη βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του θεϊκού μυστηρίου της Αγίας Τριάδος. Η αγάπη βρίσκεται και στην καρδιά του ανθρώπινου μυστηρίου του κτιστού μας προσώπου. Η αγάπη εκφράζει την εικόνα του Θεού μέσα μας, αυτή καθιστά τον καθένα μας άξιο να λειτουργεί ως ιερεύς της Δημιουργίας, αντιπροσφέροντας με ευχαριστία τον κόσμο στον Δημιουργό.

Στην αυγή της σύγχρονης εποχής, ό R. Descartes θεώρησε ως αφετηρία του το αξίωμα Cogito, ergo sum, «σκέπτομαι, άρα υπάρχω». Αλλά η σκέψη, η ικανότητα να αναπτύσσεις επιχειρήματα και να συνάγεις συμπεράσματα χρησιμοποιώντας τη λογική σου, δεν είναι η μόνη και, στην πραγματικότητα, ούτε ή ανώτερη λειτουργία μας ως ανθρώπων. Θα ήταν σοφότερο να είχε πει Amo, ergo sum, αγαπώ, άρα υπάρχω. Η κάτι ακόμη καλύτερο: Θα μπορούσε να το διατυπώσει στην παθητική φωνή: Amor, ergo sum, αγαπώμαι, άρα υπάρχω. Με τα λόγια του Ρουμάνου Ορθόδοξου θεολόγου πατρός Dumitru Staniloae (1903-1993), «Στο βαθμό που δεν αγαπώμαι από τους άλλους, είμαι ακατανόητος για τον εαυτό μου» 1.

Αυτή η αγάπη που δίνει νόημα στο ανθρώπινο πρόσωπό μας, πρέπει να προεκταθεί, πέρα από τους συνανθρώπους μας, σε όλα τα επίπεδα της Δημιουργίας. Όπως θα έλεγε ο Fyodor Dostoevsky (1821-81), «Αγαπάτε τη Δημιουργία του Θεού και στην ολότητα της μα και στο κάθε της κομματάκι. Αγαπάτε το κάθε φυλλαράκι, την κάθε αχτίδα του Θεού. Αγαπάτε τα ζώα, αγαπάτε τα φυτά, αγαπάτε το κάθε τι». «Να αγαπάτε ολόκληρη τη Δημιουργία, στο σύνολό της και κάθε κόκκο άμμου μέσα σ' αυτήν. Αγαπάτε κάθε φύλλο και κάθε ακτίνα από το φώς του Θεού. Αγαπάτε τα ζώα, αγαπάτε τα φυτά, αγαπάτε το κάθε τι» 2.

Θυμάμαι, όταν ήμουν διάκονοςστο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, κατά τη δεκαετία του '60, τον γέροντά μας, πατέρα Αμφιλόχιο (ο οποίος πέθανε το 1970). Συνήθιζε λοιπόν να μας λέει: «Ξέρετε ότι ό Θεός έχει δώσει κι άλλη μια εντολή, που δεν είναι καταγραμμένη στην Αγία Γραφή; Είναι η εντολή «Αγαπάτε τα δέντρα». Όποιος δεν αγαπάει τα δέντρα, έτσι πίστευε, δεν αγαπάει τον Χριστό. «Όταν φυτεύετε ένα δέντρο», μας έλεγε:«φυτεύετε ελπίδα, φυτεύετε αγάπη, φυτεύετε ειρήνη, και θα λάβετε την ευλογία του Θεού».

Οικολόγος πολύ πριν η Οικολογία γίνει της μόδας, όταν άκουγε την εξομολόγηση των ντόπιων αγροτών, ό πατήρ Αμφιλόχου συνήθιζε να τους βάζει ως επιτίμιο το έργο νά φυτέψουν ένα δέντρο. Και δεν περιοριζόταν σ' αυτό. Περιδιάβαινε ο ίδιος στο νησί για να δει αν είχαν υλοποιήσει το επιτίμιο τους, αν το πότιζαν τακτικά και αν το φύλαγαν για να μην το φανέ οι κατσίκες. Υπό τη δική του επιρροή, το κέντρο του νησιού έχει μεταμορφωθεί: εκεί όπου πριν από έναν αιώνα υπήρχαν φαλακρές πλαγιές, σήμερα ευδοκιμούν άλση από πεύκα και ευκαλύπτους.

«Αγαπάτε τα δέντρα», επέμενε ό πατήρ Αμφιλόχιος. Σ' αυτήν ακριβώς την έμφαση στην αγάπη, δεν βρίσκεται άραγε ή απάντηση στο οίκολογικό μας πρόβλημα; Δεν μπορούμε να σώσουμε κάτι που δεν το αγαπάμε.

1 Βλ. Marc-Antoine Costa de Beauregard, Dumitru Staniloae: Ose comprendre que je t aime (Paris: Cerf, 1983), σ. 24.
2 Οι λόγοι του πατρός Ζωσιμά, Αδελφοί Καραμαζώφ, εκδ. Γκοβόστη, τ. Β', σ. 252.

Του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διοκλείας κ. Καλλίστου (Ware),
από το βιβλίο «Οικολογική κρίση και ελπίδα», εκδ. Ακρίτας.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC