Αρχική > News > Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Γραβιάς: H Απόδοσις της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Γραβιάς: H Απόδοσις της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, στην Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Γραβιάς, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας επί της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερουργούντος του πρωτ. π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου μετά του Αιδεσιμολ. πρωτ. π. Βασίλειου, εφημέριου του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Γραβιάς και με τη συμμετοχή της γυναικείας αδελφότητας με την προεστώσα καθηγουμένη Φιλοθέη μοναχή.

Με συγκίνηση και ευλάβεια οι πιστοί συμμετείχαν στη λιτανεία, την περιφορά της ιεράς εικόνος της Παναγίας Παντανάσσης στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι επισκέπτες απήλαυσαν τα κεράσματα που προσέφερε η μοναχική αδελφότητα με αγάπη και αυτοθυσία στον υπαίθριο χώρο του μοναστηριού.

Σε ένα πανέμορφο τοπίο που μαγεύει και ξεκουράζει τον επισκέπτη η Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Γραβιάς, ένα φτωχό και ταπεινό μοναστήρι τίμησε την Θεομητορικη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τη δέουσα σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια.

Το ιστορικό μνημείο της Μονής είναι ο Ναός, δηλ. το καθολικό, κτίσμα του 1512 μ.Χ. Πρόκειται για ενώ πανέμορφο μεταβυζαντινό μνημείο με αγιογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα του οποίου δυστυχώς καταστράφηκαν τα χρώματα, όταν το 1940 οι Ιταλοί έβαλαν φωτιά στο μοναστήρι. Ωστόσο οι αγιογραφίες παραμένουν πανέμορφες.

Στο καθολικό της Μονής φυλάσσονται ιερά λείψανα των πατέρων της Μονής που σφαγιάσθηκαν από τις τούρκικες ορδές του Ομὲρ Βρυώνη. Εντός του καθολικού, έξι τίμιες κάρες των Οσίων Πατέρων μέσα σε δύο μεγάλες λειψανοθήκες τίθενται προς προσκύνηση. Δίπλα στο τέμπλο σε όμορφο προσκυνητάριο βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης, που προέρχεται από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους.

Δείτε εδώ το φωτογραφικό υλικό από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC