Αρχική > News > Ναυάγιο;;;

Ναυάγιο;;;

Ποιός είπε ότι ένα ναυάγιο δεν μπορεί να έχει και «θετικές» συνέπειες; Ο γνωστός «Τιτανικός» έγινε θρύλος από το παρθενικό του ταξίδι, το οποίο κατέληξε σε ναυάγιο. Και τα ναυάγια της Καλύμνου έγιναν αιτία να έρθει στο φως ένας μοναδικός θησαυρός από αρχαιότητες!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, μια γυναίκα στην Κάλυμνο λεηλατούσε διάφορα ναυάγια της περιοχής και έφτιαξε μια ολόκληρη συλλογή με 56 αρχαία πήλινα αντικείμενα ενάλιας προέλευσης. Ο θησαυρός αυτός, όπως εκτιμάται, περιλαμβάνει πήλινους αμφορείς, πήλινα αγγεία και κύπελλα τόσο της Υστερορωμαϊκής, όσο και της Βυζαντινής αλλά και της Μεταβυζαντινής περιόδου.

Η γυναίκα αυτή κατάφερε να μετατρέψει το νησιώτικο σπίτι της σε Μουσείο, όχι φυσικά χωρίς κυρώσεις, μια και δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία. Είναι θεμιτό το τέλος αυτής της υπόθεσης να το αναλάβουν η δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα. Το παρόν σχόλιο δεν εστιάζει στην παράνομη υπόθεση της συγκεκριμένης αρχαιοκαπηλίας, αλλά στην ανακάλυψη των θησαυρών, τόσους αιώνες αργότερα, ακριβώς επειδή υπήρξαν μέρος ενός ναυαγίου.

Η σκέψη τριγυρίζει σε μία φράση: «Αυτός ζει το δικό του ναυάγιο!». Πόσοι «ναυαγοί της ζωής», άραγε, κυκλοφορούν ανάμεσά μας; Άνθρωποι που βλέπουν τα όνειρα και τα σχέδιά τους, τα επιτεύγματα και τις ελπίδες τους να βυθίζονται στα ζοφερά ύδατα της ανυπαρξίας, του τέλους, της ματαίωσης;

Μια τέτοια κατάσταση, βεβαίως, δεν είναι ευχάριστη για αυτόν που τη βιώνει. Η δίνη του τέλους απειλεί όχι απλώς να τον καταστρέψει, μα να τον καταπιεί και τον ίδιο. Και χρειάζεται ο ταλαίπωρος άνθρωπος τη θεϊκή βοήθεια για να κρατηθεί ζωντανή μπροστά σ’αυτή την άβυσσο η ψυχή του.

Πόσες φορές, όμως, τέτοια «ναυάγια της ζωής» στάθηκαν αφορμή οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Αληθινό Θεό, το Χριστό και να βιώσουν την Αγάπη Του;; Πόσες φορές βρίσκουν μετά από τέτοια ναυάγια τον αληθινό τους εαυτό και τους θησαυρούς που άφθονα τους χάρισε ο Θεός, μα οι ίδιοι τους είχαν κλειδώσει καλά στα κατασκότεινα σεντούκια της ύπαρξής τους;

Κάτι τέτοιο είναι φυσικό να συμβαίνει, αφού πρέπει το ρολόι να δείξει μηδέν για να έρθει μια καινουργια ημέρα στον κόσμο. Γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, σε αυτό τον κόσμο πρέπει να προχωρεί κανείς γκρεμίζοντας το παλιό και το σάπιο, για να δημιουργήσει στον τόπο του τα «νέα θαύματα».

Χριστίνα Γ. Μούρτη, Φιλόλογος, Αθήνα

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC