Αρχική > News > Νεά Έκδοση: Προσευχητάριο Ιεράς Μονής Παντάνασσας Πανάσσαρης Γραβιάς

Νεά Έκδοση: Προσευχητάριο Ιεράς Μονής Παντάνασσας Πανάσσαρης Γραβιάς

Με τις ευλογίες του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. Θεοκτίστου, η Ιερά Μονή Παντανάσσης Γραβιάς προβαίνει στην παρούσα έκδοση του Προσευχηταρίου της Ιεράς ημών Μονής καρπό της φιλότιμης προσπάθειας του Γέροντός μας Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτ. Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου, Δρ Θ., σε θέματα ορθοδόξου λατρείας.

Στην έκδοση αυτή συνέβαλλαν οι πολλές παροτρύνσεις των ευλαβών προσκυνητών της Μονής μας, οι οποίοι ήθελαν να έχουν στα χέρια τους ένα εγκόλπιο προσευχητάριο σχετικό με τις εορτές της Ιεράς Μονής μας.

Το μοναστήρι μας κατά τη μακραίωνη παράδοσή του εορτάζει ως κύρια πανήγυρη την ημέρα της Λαμπρής Παρασκευής δηλ. Της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής. Εορτάζει επίσης ως δεύτερη πανήγυρι κατά την ημέρα της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου, τα γνωστά με τη λαϊκή ορολογία εννιάμερα της Παναγίας.

Από την εγκατάσταση της γυναικείας αδελφότητος καθιερώθηκε και ένα τρίτου πανηγύρι στις 20/6, ως ημέρα τιμής της εφόρου της Μονής μας Παναγίας Παντανάσσης αλλά και διότι στις 20 Ιουνίου 1512 μ.Χ. ολοκληρώθηκε το καθολικό της Μονής μας και παραδόθηκε προς λειτουργική και λατρευτική χρήση στου αγίους ενασκουμένους πατέρες της Μονής υπό του κτήτορος Νικολάου Ιερομονάχου, σύμφωνα με την εγχάρακτη επιγραφή της εισόδου του Καθολικού. Την ημέρα αυτή τελείται και το κτητορικό μνημόσυνο.

Για τους λόγους αυτούς στο παρόν Προσευχητάριο συμπεριλάβαμε υμνογραφήματα, Παρακλήσεις, Χαιρετισμούς, Εγκώμια, Ύμνους κ.λπ., που έχουν σχέση με τις πανηγύρεις της Μονής μας.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος μας έδωσε την ευλογία να εκδώσουμε την Παράκληση της Παναγίας Παντάνασσας, καθώς και για την ευγενικής προσφορά της εφεστίου εικόνας της, την οποία η αδελφότητά μας εγκαθίδρυσε σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάριο δεξιά και δίπλα στο τέμπλο του Καθολικού μας.

Ευχαριστίες οφείλουμε και στον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην Ελισσαίον, ο οποίος μας έδωσε την ευλογία να συμπεριλάβουμε στην έκδοσή μας τον Παρακλητικό Κανόνα εις την Υπεραγία Θεοτόκον την Ζωοδόχον Πηγήν, ποίημα Αθανασίου Ιερομονάχου Σιμωνοπετρίτου.

Ευχαριστούμε επίσης την Οσιοτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κυπαρισσιωτίσσης και Αγίου Ιεροθέου Γερόντισα Ισιδώρα για την ευλογία να εκδώσουμε τον Παρακλητικό Κανόνα εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον την Ζωοδόχον Πηγήν και την Ακολουθία του Αγιασμού εις την Ζωοδόχον Πηγήν.

Ευχαριστούμε τέλος και το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο «Παναγία η Κοσμοσώτειρα» και τον πρόεδρό του κ. Ηλία Γιαννέλη για την ανάληψη των εξόδων για την έκδοση αυτού του Προσευχηταρίου καθώς και για όλα όσα κατά καιρούς έχουν προσφέρει στην Ιερά Μονή μας.

Ευχόμαστε το Προσευχητάριο της Μονής μας να αναπαύσει πολλές ψυχές και να τις οδηγήσει εις νομάς σωτηρίους.

Δια την Ιεράν Μονήν
Η Ηγουμένη
Γερόντισσα Φιλοθέη

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC