Αρχική > News > Ο παπα-Φώτης Λαυριώτης

Ο παπα-Φώτης Λαυριώτης

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πετρουπόλεως η ομιλία του π.Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου με θέμα: «Παπα-Φώτης Λαυριώτης ο δια Χριστόν σαλός». Οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσωπικότητα του αείμνηστου παπα-Φώτη Λαυριώτη μέσα από περιστατικά της ζωής του και την προσωπική εμπειρία του ομιλούντος.
Πιστός στις παραδόσεις και τις εντολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο παπα- Φώτης υπηρέτησε ως ιερέας στο χωριό Τρίγωνα Μυτιλήνης. Με την απλότητα και το παράδειγμά του ήταν ένας φάρος ορθοδοξίας για τους κατοίκους του νησιού αφού τηρούσε με ακρίβεια τους εκκλησιαστικούς κανόνες και την παράδοση και δεν άφηνε να παρεισφρήσουν ξένα στοιχεία που αλλοιώνουν το ορθόδοξο φρόνημα.

Η ιδιόρρυθμη κοινωνική συμπεριφορά του αποτέλεσε «σημείον αντιλεγόμενον» σε όποιον τον γνώριζε. Οι «τρέλες» του θύμιζαν τους δια Χριστόν σαλούς που έχει αναδείξει κατα καιρούς η Εκκλησία μας. Άφησε στις ψυχές όλων εκείνων που τον γνώριζαν την αίσθηση μιας παράξενης καλογερικής παρουσίας. Ο παπα-Φώτης Λαυριώτης ήταν ένας γνήσιος και αληθινός άνθρωπος χωρίς δόλο και πονηρία πέρα από σχήματα και κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Κυριακή 3 Μαρτίου κατά την ιερή Αγρυπνία που θα γίνει στον Ι. Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών θα τελεστεί και το τριετές μνημόσυνο εις μνήμην του Παπα-Φώτη Λαυριώτη.

Για το έργο και την προσωπικότητα του Παπα-Φώτη μιλά και το σχετικό βιβλίο με τίτλο: «Παπα-Φώτης Λαυριώτης, σημείον αντιλεγόμενον,(1913-2010)» εκδόσεις Ομολογία του π. Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC