Αρχική > News > Προσκύνημα στην ιερά Νήσο Πάτμο - Οκτώβριος 2010

Προσκύνημα στην ιερά Νήσο Πάτμο - Οκτώβριος 2010

Το Κλιμάκιο Εξωτερικής Ιεραποστολής Μαδαγασκάρης του Ιερού Ναού Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών πραγματοποίησε προσκύνημα στην ιερά Nήσο Πάτμο από 15 έως 18 Οκτωβρίου 2010. Τους προσκυνητές συνόδεψε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου ο οποίος και τους ξενάγησε σε όλα τα ιερά προσκυνήματα της ιεράς Νήσου. Οι προσκυνητές λειτουργήθηκαν στο Ιερό σπήλαιο της Αποκαλύψεως και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου.
Επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, το γνωστό καστρομονάστηρο του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω, το καθολικό της Μονής με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το παρεκκλήσιο του Καθολικού όπου προσκύνησαν το ιερό λείψανο του Οσίου Χριστοδούλου, την Τίμια Κάρα του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Θωμά και πολλά άλλα ιερά λείψανα, καθώς και το σκευοφυλάκιο της Μονής. Τους προσκυνητές δέχθηκε στο Αρχονταρίκι της Μονής ο Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αντύπας, ο οποίος και μίλησε πνευματικά για διάφορα θέματα που απασχολούν τους πιστούς και πρόσφερε γλυκίσματα και εικόνες προς ευλογία.
Επίσης, τελέσθηκε Τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Γέροντος Παύλου Νικηταρά στο Κοιμητήριο της Μονής του Θεολόγου και εν συνεχεία επισκέφθηκαν την Παναγία Διασώζουσα και το παλαιό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Πάτμου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πήγαν στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγ. Νεκταρίου στα Λουκάκια όπου είχαν την χαρά να προσκυνήσουν και το ιερό λείψανο του Αγίου που φυλάσσεται εκεί. Επίσης , στον ίδιο χώρο παρακολούθησαν την συνομιλία μεταξύ του Αγίου Καθηγουμένου π. Αντύπα και του πατρός Θεμιστοκλέους, με θέμα την πνευματική μορφή του Γέροντος αειμνήστου Παύλου Νικηταρά του κτήτορος του Ιερού Ησυχαστηρίου. Εν συνεχεία οι προσκυνητές έλαβαν μέρος στην αγρυπνία της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου μέχρι τις 11:00 το βράδυ.
Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 οι προσκυνητές εκκλησιάσθηκαν στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου όπου τελέσθηκε και συλλείτουργο μεταξύ των ιερέων Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Ηλία Καλαντζή, του πνευματικού της γυναικείας Μονής , του Πρωτοπρεσβύτερου π. Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου και του διακόνου π. Γεωργίου Ζούπινα. Όλοι οι προσκυνητές ξεναγήθηκαν στη γυναικεία Μονή από τις μοναχές και δέχθηκαν αβραμιαία φιλοξενία. Αργότερα, κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Καλαμωτή Πάτμου όπου βρίσκεται ο ασκητής μοναχός π. Αλέξανδρος, μετά του οποίου συζήτησαν τα γεγονότα που συνέβαλλαν στη μεταστροφή του στο Μοναχισμό. Κατόπιν, η ομάδα της σύναξης των νέων επισκέφθηκε το Κουβάρι, ανδρικό Ησυχαστήριο όπου εκεί εγκαταβίωσε ο αείμνηστος αγιασμένος Γέροντας και κτήτορας της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Μακρής. Εκεί , στο υπαίθριο αρχονταρίκι, θαυμάζοντας την καταπληκτική θέα, οι νέοι συζήτησαν μετά του πνευματικού της Ιερά Μονής π. Ηλία διάφορα πνευματικά θέματα και περί της προσωπικότητας του αειμνήστου Γέροντος Αμφιλόχιου. Το απόγευμα, οι προσκυνητές επισκέφθηκαν το Κάθισμα της Παναγίας της Κουμάνας όπου τέλεσαν την Ιερά Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκο και εν συνεχεία ο π. Θεμιστοκλής έκανε γενική σύναξη με ανάπτυξη πνευματικού θέματος. Το βράδυ, οι προσκυνητές πριν αναχωρήσουν για Πειραιά επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου όπου παρακολούθησαν DVD σχετικό με τα Ιερά Προσκυνήματα της Πάτμου..

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC