Αρχική > News > Πρόσκληση προς τους γονείς - Πρόγραμμα Κατηχητικών 2014

Πρόσκληση προς τους γονείς - Πρόγραμμα Κατηχητικών 2014

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΟΔΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014-15

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Αγαπητοί Συνενορίτες μας, Γονείς και Κηδεμόνες,
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε. Νέες προσπάθειες, περισσότεροι αγώνες, κόποι, θυσίες και τρέξιμο για κάθε μαθητή και γονέα μαζί –και κυρίως αρκετές προσδοκίες για πρόοδο και ωρίμανση. Πρόοδο και ωρίμανση σε τί όμως;

Ευκαίρως ή ακαίρως, πολλές φωνές εκφέρονται περί της εκπαίδευσης –από ηγεσίες και λειτουργούς της, από συμβούλους και μεταρρυθμιστές, από απεργούντες και καταληψίες. Φωνές σχεδόν για τα πάντα, εκτός από την πεμπτουσία της παιδείας, που, για μας, είναι η αγωγή και θωράκιση του ψυχικού κόσμου των παιδιών μας.

Πράγματι, αυτή η ύψιστη προτεραιότητα της παιδείας έχει συστηματικά παρατηθεί από τα νωθρά, αδιάφορα και άθεα χέρια των ιθυνόντων κάθε επιπέδου, κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού και στο φιλότιμο των ελαχίστων.

Η παιδεία των σχολείων μας είναι καθρέφτης της ελεεινής και αμετανόητης κοινωνίας μας –μιάς κοινωνίας που ανέχεται τη χυδαιότητα και μισεί την αρετή˙ που ασεβεί στους νόμους και προσκυνά το χρήμα˙ που περιφρονεί με θράσος τις ρίζες και την κληρονομιά της, αλλά δειλιάζει και τρέμει μπροστά στο μέλλον που στρώνει για τον εαυτό της. Η ψυχική στάθμη της νεολαίας μας είναι απότοκος αυτής της διεστραμμένης λογικής: ο υβρισμός του Χριστού και της Πατρίδας, η επέλαση των νόμιμων και των παράνομων ναρκωτικών, η αναίδεια του αναρχισμού, η ανοχή του ανωμάλου και η προσκύνηση του χυδαίου, η αιματηρή μάστιγα των εκτρώσεων, η παγερή νωθρότητα και σκληροκαρδία στον πλησίον, η αφιλοπονία, η παραίτηση και η απελπισία.

Ο Παντοκράτορας Χριστός μας δίδαξε με σαφήνεια: οὐ γάρ ἐστι δένδρον καλὸν ποιοῦν καρπὸν σαπρόν, οὐδὲ δένδρον σαπρὸν ποιοῦν καρπὸν καλόν· ἕκαστον γὰρ δένδρον ἐκ τοῦ ἰδίου καρποῦ γινώσκεται. οὐ γὰρ ἐξ ἀκανθῶν συλλέγουσι σῦκα, οὐδὲ ἐκ βάτου τρυγῶσι σταφυλήν (Κατά Λουκάν, στ’ 43-44)

Αγαπητοί Συνενορίτες Γονείς και Κηδεμόνες,
Κοντά σε όλα όσα κάνετε με κόπο και αγάπη για τα παιδιά σας –την κατάρτιση, την υγεία, τα πτυχία, την επαγγελματική σταδιοδρομία τους– σας προσκαλούμε σε έναν κοινό μας αγώνα για το πιο πολύτιμο –να ζεστάνουμε την ψυχή τους με Ζώντα Χριστό.

Να καλλιεργήσουν θερμή, ακράδαντη πίστη και προσωπική σχέση με τον καλύτερο και πιο αξιόπιστο φίλο τους –τον Θεό. Να ζήσουν την εμπειρία της προσωπικής προσευχής και της ομαδικής λατρείας, Να προστατεύουν την ψυχή τους από την αμαρτία, και να την θεραπεύουν με τη μετάνοια και τη συχνή εξομολόγηση όταν τραυματίζεται. Να αγαπούν τον πλησίον τους όπως ο Χριστός αγάπησε εμάς.

Αυτό σημαίνει όμως να προσπαθήσουμε από κοινού να χτίσουμε και έναν ενιαίο κόσμο εικόνας και προτύπων για τα παιδιά σας:
  • Κάθε πρωί, ας δουν έστω μιά σύντομη μα ευλαβή προσευχή σας μπροστά στις άγιες εικόνες.
  • Στο τραπέζι, ας δούν το σεβασμό στον Σταυρό και στη νηστεία να προπορεύεται της πείνας.
  • Κάθε βράδυ, ας είναι λιγότερη η τηλεόραση και περισσότερη η συζήτηση.
  • Σε κάθε ευκαιρία, ας δώσετε το παράδειγμα της πραότητας, της ταπεινοφροσύνης, της ελεημοσύνης και της συγχωρητικότητας.
  • Κάθε Κυριακή, με την ευλογία του κοινού πνευματικού σας, ας βαδίσουν μαζί σας στη Θεία Κοινωνία -το μόνο σπουδαίο γεύμα της ζωής τους.
Η κατήχηση είναι παραπάνω από παιδεία. Είναι άκρως επαναστατική παιδεία! Επικεντρωμένη στο να στερεώνει τις ψυχές των παιδιών μας, δε μπορεί παρά να είναι το πολύτιμο λίκνο από το οποίο θα ξαναγεννηθεί στην αυριανή κοινωνία το φιλότιμο, η αρχοντιά, ο σεβασμός, η τιμιότητα, ο πατριωτισμός, η νομιμοφροσύνη, η εγκράτεια, η ανδρεία, η ευγένεια, η φιλαδελφία.

Όμως η ύψιστη κατάκτηση θα είναι για τα ίδια τα παιδιά σας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Παντοκράτορα Χριστού: «Ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι» (Λευϊτ. 20,7,26• Α’ Πέτρ. 1,16)
Και μαζί με το κάλεσμα, ο Παντοκράτορας μας έδωσε και μία υπόσχεση: «τὸν ἐρχόμενον πρός με οὐ μὴ ἐκβάλω ἔξω·» (Κατά Ιωάννην, στ’37)

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 10.30’ το πρωί, στην αίθουσα Κατηχήσεων οδού Μαλακάση 10, δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου, με τη βοήθεια και παρουσία των Προστατών μας, Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, θα τελέσουμε τον Αγιασμό και τις εγγραφές στα Κατηχητικά Σχολεία της ενορίας μας.

Τμήματα από την προσχολική μέχρι και τη Λυκειακή βαθμίδα θα είναι διαθέσιμα, επανδρωμένα με πολυμελείς ομάδες διδασκόντων. Οι διδάσκουσες και διδάσκοντες είναι εθελοντές, πνευματικά τέκνα της ενορίας του Αγίου Ελευθερίου, απόφοιτοι των σεμιναρίων κατηχήσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αστείρευτη αγάπη και πίστη στον Αναστάντα Χριστό, στη Σταυρωμένη Πατρίδα μας και στα νέα παιδιά της, τους αυριανούς φωστήρες της.

Σας περιμένουμε με πολλή αγάπη,

Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Νεότητας

Οι Κατηχητές


Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των κατηχητικών σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC