Αρχική > News > Στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης

Στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης

Με πνευματική χαρά αναμένουν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας και ο ρουμανικός λαός, την Αγιοκατάταξη του Νεοφανούς Αγίου Ιωάννου του Χοζεβίτου, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Πληροφορίες της ROMFEA.GR αναφέρουν ότι την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.

Της Θείας Λειτουργίας θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Αρχιερέων, καθώς και από τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Ρουμανίας, Επίσκοπο Πραχοβέανου Τιμόθεο.

Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας θα διαβαστεί το Συνοδικό της Κατατάξεως στο Αγιολόγιο του Νεοφανούς Αγίου Ιωάννου του Χοζεβίτου.

Η απόφαση της αγιοκατατάξεως του Αγίου Ιωάννη, ελήφθη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το φθινόπωρο του 2015.

Να αναφερθεί ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας, στις 20 Ιουνίου το 1992, συμπεριέλαβε τον Άγιο Ιωάννη στον χορό των Αγίων.

Επίσης η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, τιμά την μνήμη του Αγίου στις 5 Αυγούστου, ημέρα της οσιακής κοιμήσεως του.

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου το 1913 στο νομό Βοτοσανίου της Ρουμανίας, και από την ηλικία των 6 μηνών έμεινε ορφανός.

Στα 20 του χρόνια, το 1933 μπήκε ως δόκιμος στη μονή Νεάμτς όπου έμεινε τρία χρόνια.

Στις 8 Απριλίου 1936 Μεγάλη Τετάρτη, έγινε η μοναχική κούρα και από Ηλίας ονομάστηκε Ιωάννης.

Το φθινόπωρο του 1936 επισκέφτηκε τους Αγίους Τόπους και αφού προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο, εισήλθε στην αδελφότητα του Αγίου Σάββα όπου ασκήτεψε δέκα χρόνια και απέκτησε το χάρισμα των δακρύων και της αδιάλειπτης προσευχής.

Το 1947 με ευλογία του Πατριάρχη Ρουμανίας, χειροτονήθηκε διάκονος και Αρχιμανδρίτης στην Εκκλησία του Παναγίου, ενώ έγινε ηγούμενος της Ρουμανικής Σκήτης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Ιορδάνη.

Μετά από πέντε χρόνια σκληρής άσκησης και υπακοής αναχώρησε μαζί με τον υποτακτικό του Ιωαννίκιο στο σπήλαιο της Αγίας Άννης στη Χοζέβα, κοντά στη μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.

Εκεί ασκήτεψε επτά χρόνια και παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό στις 5 Αυγούστου 1960.

Μετά από 20 χρόνια, ανοίγοντας τον τάφο του, βρέθηκαν άφθαρτα και ακέραια τα λείψανα του μαζί με τα ρούχα του αναδίδοντας μια εξαίσια ευωδία.

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/

Ο βίος του Αγίου Ιωάννου του νέου, Χοζεβίτου"
Η συγκλονιστική αφήγηση του μοναδικού επιζώντος, που έζησε τις τελευταίες στιγμές του νεοφανούς Αγίου Ιωάννου του Χοζεβίτου – Του ανθρώπου, που του έκλεισε τα μάτια…

Η Επίσημη Αγιοκατάταξή του αναμένεται με μεγάλη προσμονή για όλη την Ορθοδοξία αύριο, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (Ο π. Βασίλειος είναι ο «πιο επίσημος προσκεκλημένος»…)

Για να κλείσει το βιβλίο της ζωής ενός Αγίου, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν και κάποια στοιχεία για τις στιγμές της αποδημίας του. Αυτήν λοιπόν την τελευταία πράξη της, Αγίας όπως αποδεικνύεται, ζωής του Μοναχού, που ασκήτεψε μέσα στην «καρδιά» της Παλαιστίνης, στο Μοναστήρι του Χοζεβά, έζησε και μας διηγείται με μοναδικό τρόπο ο π. Βασίλειος Βακράς, που εγκαταβιώνει και λειτουργεί στο χωριό Κουμαραδαίοι στη Σάμο, πολύ κοντά στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγιάς, στο υπέροχο αρχονταρίκι της οποίας διαδραματίστηκε αυτή η σπάνια μαρτυρία-συνέντευξη από την (κυριολεκτικά δανεική…) κάμερα του σκανδαλωδώς ευλογημένου «αμφοτεροδέξιου»…

Απέραντες ευχαριστίες στους Πατέρες της Ιεράς Μονής της Μεγάλης Παναγιάς Σάμου, χωρίς τους οποίους δεν θα είχε γίνει ποτέ αυτή η συνέντευξη, στην Αγγελική Σ., που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα και στη Μαρία Τ. για την ανεκτικότητά και την αρχοντιά της…

Ο «αμφοτεροδέξιος» και οι συν αυτώ…

Η μοναδική Μαρτυρία Πηγή
Tromaktikohttp://agiotokos-kappadokia.gr

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC