Αρχική > News > Στο βωμό της ταχύτητας θυσιάζεται η σαφήνεια

Στο βωμό της ταχύτητας θυσιάζεται η σαφήνεια

Της Φιλολόγου Μαριάννας Φαραντάτου

Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην έκφραση των μαθητών σας τα τελευταία χρόνια;
Σίγουρα. Είναι πολύ διαδεδομένη πια η χρήση συντομογραφιών και νεολογισμών. Και τα παιδιά δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν ακόμα κι όταν πρόκειται για ένα επίσημο γραπτό διαγώνισμα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η βαθμολογία τους.

Αυτό συνέβαινε πάντα;
Τα τελευταία χρόνια περισσότερο, μαζί με το φαινόμενο που ονομάζουμε λεξιπενία, δηλαδή φτώχεια στο λεξιλόγιο. Οι νέοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με πολύ λίγες λέξεις, διαρκώς επαναλαμβανόμενες. Το μήνυμα μεταφέρεται• το θέμα είναι η αρτιότητα του.

Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Στο βωμό της ταχύτητας και της κακώς εννοούμενης απλότητας θυσιάζονται η ακρίβεια, η σαφήνεια, η πνευματική προσπάθεια για την εξεύρεση της λέξης που αποτυπώνει καλύτερα αυτό που θέλουμε να πούμε, αυτό που εννοούμε βαθύτερα μέσα μας -τη λεπτή «απόχρωση» της έννοιας και του συναισθήματος. Όμως, ο λόγος μας καθρεφτίζει τη σκέψη μας. Όσο πιο βαθιά και καλλιεργημένη είναι η σκέψη ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο πλούτος των μέσων που διαθέτει για να την εκφράσει. Έτσι, πολλοί νέοι χρησιμοποιούν χαμηλότερου επιπέδου εκφραστικά μέσα για να αποτυπώσουν τα επιφανειακά, δυστυχώς, ερεθίσματα που δέχονται από τον κόσμο γύρω τους.

Η έντονη χρήση συντομογραφία greeklish επηρεάζει τη γλωσσική ικανότητα των νέων;
Δεν πιστεύω ότι μπορεί ένας μαθητής εξαιτίας τους, να χάσει απολύτως την ικανότητά του στη σωστή διατύπωση ή στην ορθογραφία. Παύει, όμως, να της δίνει σημασία. "Αφού γίνεται κατανοητή η λέξη, λένε πολλά παιδιά, γιατί επιμένετε στο «η» ή «ει». Ας το γράψουμε «ι», δεν πειράζει". Περνάει, λοιπόν, η αντίληψη ότι δεν έχει άξια τίποτε άλλο: Μεταφέρθηκε το μήνυμα, έκλεισε η υπόθεση! Όμως, η γλώσσα δεν είναι μόνο κώδικας επικοινωνίας. Είναι μέγιστη πολιτιστική κατάκτηση. Εκφράζει τις αξίες ενός πολιτισμού. Το άχρηστο της ορθογραφίας, κατά τη συνείδηση του μαθητή, παραπέμπει μια χρησιμοθηρία για άλλα πράγματα.

Τι εννοείτε;
Ότι αξία δεν έχει να μάθω ορθογραφία συντακτικό ή γραμματική, αλλά πιο υλικά πράγματα. Μη μου αφαιρείς χρόνο και ενέργεια. Θέλω να παίξω ηλεκτρονικό, θέλω να πάω στην καφετέρια, θέλω να μάθω ένα επάγγελμα από το οποίο να βγάζω χρήματα και να αγοράζω ακριβά πράγματα. Δε με απασχολεί το να έχω ηθικά στοιχεία που αποτελούν τον λεγόμενο «πνευματικό πλούτο».

Πηγή: Περιοδικό «Κ» στην Καθημερινή 14/2/2011
Περιοδικό Ρωμνιός, τεύχος 2.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC