Αρχική > News > Το βάπτισμα πρόσκληση από ψηλά

Το βάπτισμα πρόσκληση από ψηλά

Αφού ο Θεός θέλησε να γίνει άνθρωπος, έρχεται και στο βάπτισμα, αν και είναι αναμάρτητος, για να φέρει σε πέρας την αποστολή Του και το σχέδιο σωτηρίας. Ό Ιωάννης ειχε άντίρρηση: «Εγώ έχω ανάγκη να βαπτισθώ από σένα...». και τι έκανε ο Χριστός; Ό,τι έκανε και με τον Πέτρο πού δεν ήθελε να του πλύνει τα πόδια «Αυτό πού κάνω τώρα δεν το καταλαβαίνεις• αργότερα θα καταλάβεις». Λέγει στόν Ιωάννη: «Άφησέ το τώρα». Δικαιοσύνη είναι η εκπλήρωση των έντολών. Όλα έγιναν λοιπόν, για να πιστέψουν οι Ιουδαίοι και να μην έχουν δικαιολογία ότι δεν γνωρίζουν.
Παράδοξα συμβαίνουν ως προοίμια των μελλοντικών, δεν ανοίγει παράδεισος αλλά ουρανός.
Για ποιο λόγο άνοιξαν οι ουρανοί; για να μάθεις ότι, όταν και συ βαπτίζεσαι, γίνεται το ίδιο και σε καλεί ο Θεός προς την άνω πατρίδα και θέλει να σε πείσει να μην έχεις τίποτε κοινό με τη γη.
Και αν δεν βλέπεις, μην άπιστήσεις. Οι αισθητές εμφανίσεις είναι για όσους έχουν ανάγκη από ορατά σημεία.
Στην περίπτωση των αποστολών υπήρξαν ήχος του βίαιου ανέμου και πύρινες γλώσσες. Αυτό όμως δεν έγινε για τους αποστόλους αλλά για τους Ιουδαίους. Και το περιστέρι γι' αύτό εμφανίσθηκε τότε• για να δείξει (σαν δάκτυλος) τον Υιό του Θεού στους παρόντες και στον Ιωάννη. Και για να μάθης και συ ότι πάνω σου, όταν βαπτίζεσαι, έρχεται το Πνεύμα του Θεού.
Και γιατί με τη μορφή περιστεριού; Επειδή και το Πνεύμα είναι πνεύμα πραότητος. Μας υπενθυμίζει το περιστέρι του Νώε που φανέρωσε την λήξη της κακοκαιρίας. Αυτό ήταν προτύπωση των μελλόντων. Οι άνθρωποι ήσαν άξιοι για μεγαλύτερη τιμωρία και όμως τότε βρέθηκε λύση και διόρθωση με την τιμωρία. Τώρα με τη χάρη και άφατη δωρεά. Το περιστέρι μάς δείχνει τον ελευθερωτή και αντί για κλαδί ελιάς φέρνει την υιοθεσία σε όλη την οικουμένη.
Όπου υπάρχει το αξίωμα της υιοθεσίας, εκεί γίνεται η εξάλειψη των κακών και η προσφορά όλων των αγαθών. Έτσι παύει το Ιουδαϊκό βάπτισμα και γίνεται η αρχή του δικού μας, που έχει τη χάρη του Πνεύματος. Και γι' αυτό δεν συνέβη στους άλλους βαπτιζομένους άλλά μόνο σ' Αυτόν που επρόκειτο να το παραδώσει, γιατί είχε τη δύναμη. Άνοιξε προς χάριν μας τις πύλες του ουρανού, και στέλνει από εκεί το Πνεύμα και μας καλεί στην πατρίδα μας.
Και μη νομίσεις, επειδή το σώμα σου δεν μετατοπίστηκε προς τους ουρανούς, ότι έχεις κάτι κοινό προς τη γη• διότι η κεφαλή σου είναι τοποθετημένη υψηλά... Σου είναι δυνατό να κατοικήσεις την γη, σαν να είναι ουρανός, και πριν ανέβεις έκει...
Εμείς που κερδίσαμε τον ουρανό, αν μετά την εμφάνιση του περιστεριού τρέξουμε πάλι προς το φίδι, θα ακούσουμε βαρειές λέξεις και θα έχουμε βαρειά ποινή.

Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Δίλεπτον
ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΤΕΥΧΟΣ 118, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC